Имоти, Услуги, Консултации, Ремонти и Дизайн
 
Имоти, Услуги, Консултации, Ремонти и Дизайн

 
Рейтинг: 3.00
(9)
Начало
Нова сграда - Бояна
х-л Трой-Свети Влас
Марина Кейп


ПРОДАЖБИ НАЕМИ За Нас Контакти Актуално Връзки Изтегляне

Актуално / Новини

Вземи в gLOG
02 Януари 08, 15:21 / Автор: В-к „Пари”
Имотите са лидер по оборот и ръст
Рекордният оборот от 11.36 млрд. EUR превръща пазара на имоти в абсолютен икономически лидер през 2007 г. По данни на агенция Явлена на толкова реално ще възлезе общата стойност на сделките със земи и сгради в страната. През 2006 г. тя е била малко над 9 млрд. EUR, т.е. ръстът за последните 12 месеца е над 26%. Коментар
Коментар

Според експертите най-точният измерител на имотния пазар е нарастването на сделките и цените. Прогнозираното от Явлена поскъпване само в жилищния сектор за годината ще е 35%, като към септември то вече е 32%. Чужди анализатори също отчетоха рекорден ръст на цените у нас в световен мащаб. Темповете на поскъпване са двойни спрямо тези през миналата година, отчете управителят на агенцията Страхил Иванов. Причините са добрият ипотечен пазар, сравнително високата годишна доходност на имотите у нас - 6-7%, както и слабият отзвук от световната финансова криза. Броят на сделките също се задържа над средния за последните 7 години и се очаква да достигне 292 хиляди.

Строителство

Имотният пазар стимулира активността в строителството. С ръст от 15% то също е сред най-бързо развиващите се отрасли през 2007 г. Прогнозите на Камарата на строителите са, че оборотът в сектора ще достигне 11 млрд. лв. В основата на строителния бум е липсата на модерни жилищни, търговски и административни площи, коментира председателят на предприемаческата камара в строителството Николин Гавраилов. Ръстът на инвестициите, туризма, производствата, както и необходимостта от модерна инфраструктура също отварят сериозен пазар. Според Гавраилов развитието на отрасъла ще продължи със сегашните темпове и до 2010 г. секторът ще нараства с 12 до 16% годишно.

Дир ID: 
Парола: Забравена парола
  Нов потребител


3.1574